Esaslı Bilgiler

Pratik Gıdalar Nasıl Üretiliyor? 

Dünyada tüketici istekleri doğrultusunda ortaya çıkan yeni trend “pratik gıda ürünleri”dir. Pratik gıdalar tüketicilere pek çok fayda sunar:

  • Zaman kazandırır
  • Yapımı zor yiyeceklerin kolaylıkla satın alınarak tüketilmesini sağlar
  • Önceden sadece mevsiminde tüketilebilen yiyecekler bütün yıl süresince kullanılabilir
  • Yemek pişirme işi ile uğraşılmamasını sağlar
  • Ekonomiktir
  • Acil ihtiyaç durumları için soğutucularda stoklanabilir

Son yıllarda pratik gıda sektöründe ortaya çıkan gelişmeler tüketicilere bu faydaları artırarak sağlamaya devam edici niteliktedir. Pratik ürünlerde sürekli kalite geliştirme ve iyileştirmesi, mamul çeşitlendirmesi, tüketicilerin ihtiyaçlarının en iyi şekilde karşılanması yönündeki çalışmalar bu ürünlerin faydalarının devamlılığını sağlamaya yöneliktir.

Pratik gıda ürünlerinin başında yüksek ve kaliteli protein, vitamin, mineral ve temel amino asit kaynağı olması sebebiyle et içeren gıdalar gelir.

Günümüzde geleneksel et ürünlerinin yanında, besleyiciliği çeşitlendirilmiş, ekonomik ve optimum raf ömrü ile taşınması, depolaması ve tüketimi kolay et ürünleri çeşitleri de geliştirilmiştir.

Bu ürünler:

  1. Pişmeye hazır ürünler (Ready to cook): Franchise zinciri büyük restoranlarda, cafelerde, yerel restorant ve büfe tipi yerlerde kullanılan pişmeye hazır parça kırmızı etler, marine biftekler ve parça etler, tavuk göğüs, but ve kanat gibi kaplamalı, pişmeye hazır etler, hazır burger ve köfte çeşitleri, blok döner ve diğer kebap çeşitleri, et sarmaları.
  2. Yemeye hazır ürünler (Ready to eat): Fast food ve snack tipi ürünlerin yanında geleneksel lezzette pişirilmiş hem evde hem de ev dışı noktalarda tüketime uygun paketlenmiş, her türlü burgerler, köfteler, tavuk parçaları, nugget, schnitzel, cordon bleu, kaşarlı köfte, kroket, kadınbudu köfte gibi kaplamalı ürünler, dilimlenmiş pişmiş geleneksel dönerler, mantılar, hazır pizzalar, ev yemekleri, geleneksel usullerde yapılmış etli yemekler.
  3. Besleyiciliği arttırılmış, düşük kalorili özel ürünler: Özellikle diyetik ve diyabetik olarak tasarlanmış, düşük kalorili, düşük kolesterollü, lif oranı arttırılmış özel et ürünleridir.

 

Pratik Ürünlerin Avantajları 

  • Kalite, Tazelik ve Doğal Tadın Korunması: Özel pişirme prosesiyle, kalite ve besin değeri kaybı minimuma indirgenir. Böylelikle her üründen alınması gereken maksimum fayda sağlanmış olur.
  • Günlük Besin Değerinin Kolay Taşınması: İnsan vücudunun ihtiyacı olan günlük besin değerlerinin kontrollü ve tavsiye edilen ölçülerde alınmasını sağlar. Tüketicinin kendi ihtiyaçlarını ne şekilde karşılayabileceği konusunda bilinçlenmesine destek sağlar. Ambalaj üzerinde deklare edilen besin değeri bilgileri ile tüketicinin alacağı enerji değerini de rahatça hesaplamasına olanak sağlar.
  • Kullanımı Kolay: Ambalaj Malzemesi özel açma bölmesinden kolay açılabilir. Hızlı bir şekilde pişirilebilir, ısıtılabilir ya da direk tüketilebilir.
  • Ürün Geliştirme ve Çeşitlendirme: Tüketici isteklerine bağlı olarak ürünler zaman içerisinde çeşitlendirilir. Ayrıca ev içi tüketimde de kişilerin tüketim alışkanlığına bağlı olarak destek yiyeceklerle farklı ürünlerin geliştirilmesine olanak sağlar.
  • Optimum Raf Ömrü: İlave katkı maddesi kullanmadan tekniğe uygun olarak ısıl işlem uygulandığından ürünün bozulmasının önüne geçilerek (uygun koşullarda depolandığında) daha uzun süreçte sağlıklı olarak tüketilmesini sağlar.
  • Tüketim Kolaylığı: Soğuk yenilebildiği gibi, istendiğinde farklı araçlarla ısıtılabilindiğinden ürün çeşitlendirilmesine olanak sağlar. Böylelikle hem zaman kaybı önlenir, hem de aynı üründen değişik tüketim yolları sağlanmış olur.
  • Depolama ve Sevkiyat Kolaylığı: Ambalaj malzemeleri ısıyı sabitlediğinden ve çok katlı esnek filmler kullanıldığından depolama ve taşımada kolaylık sağlar.

 

Tüketicilerin Dikkat Etmesi Gereken Kurallar 

Ürün üzerinde belirtilen saklama koşullarına uyulması gerekir. Ürün muhafaza şartları 0-4 °C / - 18 °C olan ürünler bu sıcaklıkların üzerindeki sıcaklıklara maruz bırakılmamalıdır.

  • Soğutulmuş ürünler için 4°C sınır değerdir ve bu değerin üzerindeki sıcaklıklar hastalık yapıcı mikroorganizmaların kolayca çoğalmasına ortam hazırlar ve gıdanın kalitesine negatif etki eder.
  • Dondurulmuş ürünler için ise olması gereken sıcaklık -18 °C dir. Bu ürünler IQF adı verilen özel dondurucularda hızla -18 °C ‘nin altında dondurulurlar. Böylelikle mikroorganizmaların faaliyeti durdurulur. Donmuş gıda maddelerinin raf ömrü süresince sağlıklı ve taze kalmasını sağlamak amacıyla minimum -18 °C'de depolanıp, taşınması, soğuk zincirin kırılmaması gereklidir.
  • Market alışverişlerinde en son donmuş ürünler alınmalıdır. En kısa sürede buzdolabına/dondurucuya konulmalıdır.
  • Taşınma sırasında buz kabı ya da donuk ürün torbalarıyla taşınmalıdır.
  • Arabada klimalı tarafta tutulmalıdır.
  • Ürün eve gidene kadar çözünmüşse, tekrar dondurmadan tüketilmelidir.

Eller ve kullanılan ekipman sık sık yıkanmalıdır.

Çiğ et ve pişmiş et için kullanılan bıçak ve özellikle kesme tahtası diğer gıda ürünleri için kullanılmamalıdır.

Çiğ ve pişmiş ürünler için kullanılan kaplar ayrı olmalıdır. Birbiri ile karıştırılmamalıdır.

Ürün ambalajı üzerindeki çözündürme / pişirme talimatlarına uyulmalıdır.

 

Sağlıklı ve Lezzetli Et Pişirme Yöntemleri 

Etin pişirilmesinde dikkat edilmesi gereken temel nokta, etin kendi suyunu muhafaza ederek besin değerini kaybetmesini engellemek ve gevrekliğini arttırmaktır.

Etin sululuğunu korumak ve tam pişirebilmek için orta ısıda uzun süreli pişirme yapılmalıdır. Parça etler ve köfte grubu ürünler bir tarafı piştikten sonra diğer tarafına çevrilmelidir. Sık çevirmek etin ortasının tam pişmemesine ve yüzeyinin fazla kurumasına neden olacaktır.

Haşlamalık etler ise ağzı kapalı olarak pişirilmeli, kendi suyu ve buharını muhafaza etmelidir.

 

Dana Marine Kuşbaşı Et Kullanma Talimatı 

  • Marine Et; Ayçiçek Yağı, su, tuz ve baharatlarla terbiye edilmiş et ürünüdür. 
  • Tava da Pişirme Şekli; Tavanın ocakta iyice ısınmasını bekleyin. Isınan tavaya eti ÇÖZÜNDÜRMEDEN ilave ediniz. Ağzı kapalı bir şekilde 25-30 dk. boyunca pişmesini bekleyin. Arada bir karıştırarak homojen pişmesini sağlayın. Kapağı her açtığınızda pişirme süresinin 10-15 dk. uzayacağını da unutmayın. Etin muhteviyatında yağ ve tuz bulunduğu için, ilave etmenize gerek yoktur ancak istenilen görüntü ve damak zevkine hitap etmesi için az miktarda ilave edilebilir. 
  • Haşlama Suyunda Pişirme Şekli; Tencerenin yarısına kadar su doldurup iyice kaynamasını bekleyin. Kaynayan suya eti ÇÖZÜNDÜRMEDEN ilave ederek 35-40 dk. pişmeye bırakınız. 

 NOT: Donuk Ürünler hiçbir şekilde ÇÖZÜNDÜRÜLMEZ ve Çözündürülen ürünler tekrar dondurulamaz.

 

Dana Blok Köfte Hazırlama Talimatı

Blok köfteyi mikrodalgada veya ağzı kapalı şekilde ılık suyun (5-45 °C arasında olmalı) içerisinde yarım saat beklettikten sonra çözündürüp, köfteye istenilen şekil verilip pişirilir.

Blok Döner Pişirme Talimatı

-18 °C’deki blok döner şu işlemler uygulanarak pişirilmeli ve dilimlenmelidir: • Blok döner, kolisinden çıkarıldıktan sonra altına daire şeklinde metal ayna yerleştirilmelidir. • Bloğun içerisindeki boru kesinlikle çıkarılmamalı, yerine başka boru takılmamalıdır. • Başlangıç için pişirme işlemi 15-20 dakika kısık ateşte yapılmalı, ardından normal ateşte pişirmeye devam edilmelidir. • Blok döner ile ateş arasında 5-6 cm. mesafe bırakılmalıdır.

#